Notícies
Reforma de les pensions, claus per entendre-ho
La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, va exposar als agents socials la proposta de l'Executiu per garantir la sostenibilitat de les pensions, que introdueix algunes matisacions importants respecte a l'informe presentat al juny pel comitè d'experts. Heus aquí les claus dels canvis que proposa el Govern:
Què és el factor de sostenibilitat? És una de les dues grans potes de la reforma que l'Executiu vol consensuar al Pacte de Toledo. Es tracta d'un mecanisme d'ajust automàtic de determinats paràmetres de les jubilacions (com els anys de cotització, l'edat de retir o l'import inicial de la pensió) que es vincula a l'evolució de l'esperança de vida dels ciutadans. És un sistema que, amb els seus propis matisos i peculiaritats, ja s'aplica en països com Àustria, Alemanya, Portugal, Grècia i Dinamarca.
A qui afectarà? Als futurs jubilats, una sola vegada en el càlcul de la seva pensió. No afectarà als actuals pensionistes, la retribució ja està determinada.
Quan entra en vigor? El comitè d'experts establia una forquilla temporal compresa entre 2014 i 2019, però aconsellant implementar la mesura més aviat possible per evitar que els desequilibris del sistema es veiessin agreujats. Ahir, Fátima Báñez anunciar que l'entrada en vigor no es produirà fins al 2019, en un intent, previsiblement, d'estovar la posició dels sindicats majoritaris, UGT i CCOO, que ahir van augurar una negociació "complexa i difícil", alhora que van advertir que la proposta del Govern suposarà una minva del poder adquisitiu dels pensionistes.
Què és el factor de revaloració? És l'altre gran pilar sobre el qual sustenta la reforma de les pensions del Govern, amb el qual es pretén desvincular la revisió anual de les jubilacions de l'evolució de l'IPC. D'acord amb la proposta, la inflació serà en el futur una referència més a l'hora de revaloritzar les pensions, i no la més important. Aquest factor tindrà en compte també l'evolució de l'economia, del dèficit públic o dels ingressos i despeses de la Seguretat Social. Per mitigar un possible impacte negatiu, el Govern consideraria un període de 11 anys (els sis immediatament anteriors i els cinc posteriors) a l'hora d'aplicar els crtierios de sostenibilitat, en lloc de prendre com a referència un únic exercici.
Podrien baixar les pensions? Nominalment no. El Govern proposa establir un sòl mínim de revaloració anual d'entorn al 0,25%, amb el que, tal com va assenyalar ahir la ministra Báñez, les pensions mai baixarien nominalment i tampoc es veurien congeldas. Evidentment, si la seva revalorització és inferior a la inflació d'aquest any, es produiria una pèrdua de poder adquisitiu del pensionista.
- Devolució IRPF prestacions per maternitat
- Renda 2017 - informe de la campanya de l\'AEAT
- El nombre d'autònoms va augmentar en 48.000 persones en el primer quadrimestre
- Calendari laboral 2018
- Ajornament d'impostos
- L\\'atur puja però el mercat laboral manté una bona tendència
- Autònoms: riscos de cotitzar pel mínim
- Carnet de conduir, es recuperen els punts?
- 5 d'abril comença la campanya de la Renda
- Sis ajudes perquè alguns autònoms paguin menys
- Adeu al 'libro de visitas' de Inspecció de Treball
- Està exempt d'IVA el lloguer de places de garatge entre particulars?
- Renda 2015, fi periòde
- Renda 2015: Qui no té l\\'obligació de fer la declaració aquest 2016?
- 2016 - Noves retencions aplicables a partir de l'1 de gener de 2016